Gå til hovedindhold

Spiloppen

Velkommen til Spiloppen - et børnehus fuld af liv, fokus på det enkelte barns trivsel og udvikling samt fællesskaber på tværs

  • Læs op

Indhold

    I Spiloppen får vi ofte at vide, at vi har en god stemning og en rar atmosfære. Børn, forældre og gæster føler sig velkomne i huset.

    I Spiloppen arbejder vi for at skabe en tryg og forudsigelig hverdag for alle børn og forældre. Vi vægter tillidsfulde relationer højt, både barn-voksen relationer og i forældresamarbejdet samt børnenes indbyrdes relationer.

    Vi ved at det højner den pædagogiske kvalitet, når vi formår at tilbyde børnene læringsmiljøer med nærværende voksne, som tilgodeser alsidige udviklingsmuligheder - herunder når vi ind imellem arbejder med børnene i mindre grupper. Det giver gode muligheder for ro og fordybelse, hvad enten vi fokuserer på relationsdannelse og fællesskaber, sproglig udvikling, krop og bevægelse, naturen, kultur eller alsidig personlig/social udvikling. Derfor arbejder vi aktivt med at dele børnene op i mindre grupper i løbet af dagen, og vi forsøger at indrette og anvende rummene i huset sådan, at de skaber de bedste betingelser for dette.

    Forældre er de vigtigste mennesker i et barns liv. Det pædagogiske personale i Spiloppen er også vigtige voksne for det enkelte barns trivsel, dannelse og udvikling. Vi tager derfor samarbejdet med forældre alvorligt, og vi møder alle forældre med respekt og lydhørhed.

    Er du nysgerrig – og måske kommende forælder i Spiloppen? Så er du meget velkommen til at tage telefonisk kontakt for mere information og et eventuelt besøg.

    Du kan også få et godt indblik i vores hverdag og aktiviteter på vores Instagram: @spiloppen_tilst

    Personalet i Spiloppen

    Vores engagerede og dygtige personalegruppe består af både uddannede pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogstuderende. 

    Alle medarbejdere er fast tilknyttet en stue - men vi arbejder også på tværs af stuerne. Det betyder, at vi som pædagogisk personale har kendskab til alle børn i huset og samtidig har den enkelte medarbejder tætte relationer med børnene på den enkelte stue.

    Evaluering af læreplan 2022

    Spiloppen er en integreret institution for børn i alderen 0-6 år. Vi er normeret til 24 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn, som er fordelt på fire grupper. 

    • Vuggestuens to grupper hedder ‘Lopperne’ og 'Larverne'
    • Mellemgruppen hedder ‘Mariehøns'
    • Storebørnegruppen hedder ‘Tusindben’

    Alle grupper har egne aktivitetsrum, garderober og toilet/pusle faciliteter. 

    I hjertet af vores hus ligger Fællesrummet. Her er god plads og højt til loftet og rummet bruger vi særligt til krop og bevægelseslege og motorikbaner, som vi bygger op sammen med børnene. Fællesrummet bruges også til musiske aktiviteter som sanglege, trommespil og fællessang med guitarspil til.

    Vi forsøger at udnytte alle rum i huset til at skabe små ‘rum i rummet’, hvor børnene i mindre grupper kan fordybe sig i forskellige aktiviteter, og hvor rummene kan stimulere forskellige aktivitetsniveauer. 

    Alle grupper har egen udgang til vores legeplads, der er opdelt i en børnehavedel og en vuggestuedel. På legepladsen er vi glade for at have båldage med børnehavebørnene og vores store flotte klatretårn er sjovt og udfordrende for børnehavebørnene - både de små og de store. Vuggestuebørnene kan øve deres grundmotorik på vores lille ‘store’ bakketop og det lille klatretårn. 

     

    En typisk dag i Spiloppen

    Vi åbner hver dag klokken 6.30 og lukker klokken 17.00 - mandag og fredag lukker vi 16.30

    Morgenerne er præget af rolige stunder med aktiviteter omkring bordene eller leg på gulvet. 

    Vi serverer morgenmad i tidsrummet 6.30-7.30. 

    Omkring klokken 9.00 går vi i gang med at holde samlinger og spise frugt på stuerne og herefter er børnene sammen med deres kammerater og voksne omkring planlagte aktiviteter. 

    I vuggestuen er der frokost cirka klokken 10.30 og i børnehaven klokken 11.00. De vuggestuebørn, som har brug for en middagslur, bliver puttet efter frokost, og ellers går vi på legepladsen og sætter forskellige aktiviteter i gang, som børnene er med til at bestemme.

    Mellemgruppen har hver dag hviletid mellem 13.00-14.00. Det er en dejlig stund, hvor børnene hviler på stuen til afslappende musik i en rolig atmosfære. Nogle børn får en lur i hviletiden og andre slapper af i kroppen og mentalt.

    Vi er ude i den friske luft hver dag. Nogle grupper er på ture ud af huset, hvor vi med glæde benytter os af gåture i nærområdet i Tilst samt køreture i vores minibus ud i det blå - her har vi mulighed for at arbejde med børnenes omverdens-bevidsthed.

    Omkring klokken 14.00 spiser vi eftermiddagsmad og eftermiddagen går med at lege – enten ude eller inde.

    Vi forsøger at justere vores organisering løbende, sådan at vi udnytter vores ressourcer bedst muligt i forhold til at tilgodese den samlede børnegruppe hele dagen igennem i forhold til tryghed og struktur. 

    I Spiloppen tilbyder vi morgenmad til de børn, der ikke har spist hjemmefra.

    Om formiddagen får børnene lidt frisk økologisk frugt og vi får frokost leveret udefra i form af rugbrød med pålægsfade og forskellige snackgrøntsager til. Mandag og fredag får vi varm mad. 

    Forældrene medbringer hver dag en madpakke til eftermiddagsmåltidet.

    Hvert andet år stemmer forældrene om, hvorvidt de ønsker frokosten leveret udefra eller om de ønsker medbragte madpakker hjemmefra.

    Til frokost sidder børnene på faste pladser i de samme grupper hver dag. Det skaber ro og tryghed omkring måltidet, når rammerne er genkendelige og hyggelige for børnene.

    Når vi spiser med børnene, forsøger vi at skabe rum for nærvær og dialoger. Det at samles om måltidet giver gode muligheder for at bruge sproget, og vi øver os sammen med børnene i at lytte til det, som børnene hver især gerne vil fortælle om eller tale om, fx hvad de har oplevet inden frokosten eller i weekenden. Og så er det jo også oplagt at tale om maden, hvordan den ser ud og hvordan det dufter og smager.

    Vi stemmer om det

    Det er dig som forælder, der er med til at bestemme om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning eller om vi skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.

    Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

    Det er jer forældre, der kender jeres børn bedst. Dette har vi stor respekt for i Spiloppen, og vi gør os umage for, at vi som professionelle voksne omkring børnene er lydhøre overfor forældrenes oplevelser, bekymringer, glæder, ideer og erfaringer i forhold til barnets trivsel og udvikling. Dette gælder både i opstarten, hvor det enkelte barns tilknytning til personalet er vigtig – men også undervejs i hele barnets vuggestue- og børnehaveliv. Helt overordnet tror vi på, at tillid er noget af det vigtigste i et godt forældresamarbejde.

    En god og tryg opstart i vuggestue/børnehave kan være meget forskellig fra barn til barn, og derfor forholder vi os nysgerrige hver gang, vi tager imod et nyt barn i Spiloppen.

    Vi råder altid til, at man som forældre sætter nogle dage af til, at barnet kan komme stille og roligt i gang med den nye hverdag, som for mange børn er en stor omvæltning.

    Vi tilbyder en samtale cirka tre måneder efter opstart, hvor vi taler med jer forældre om, hvordan opstarten er gået og om barnets udvikling og trivsel.

    Generelt tilbyder vi samtaler, når barnet er 9-14 måneder, omkring 3 år og inden barnet skal i skole ved 5-6-årsalderen. Derudover har vi også samtaler efter behov.

    Få indflydelse på hverdagen

    Vi har et aktivt og engageret forældreråd, som bidrager med gode ideer, ris og ros samt praktisk hjælp ved større arrangementer.

    I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

    Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

    Dit barns trivsel og udvikling er vigtig for os og er omdrejningspunktet for alle vores aktiviteter og initiativer.

    Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik i et samarbejde i hele Tilst Dagtilbud

    Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

    Af særlige tilbud har vi Naturpatruljen, som er et pædagogisk tiltag, hvor vi i samarbejde med Det Blå Hus sikrer, at børnene opnår førstehåndserfaringer og gode oplevelser i den righoldige danske natur. 

    Naturpatruljen er primært for de ældste børnehavebørn og består af en børnegruppe på cirka seks børn og to pædagoger fra hver af de to afdelinger. Igennem en 4 ugers periode består Naturpatruljen af den samme gruppe børn, som mandag, tirsdag og onsdag er på tur fra kl. 9.00-14.00. Gruppen kører afsted i en af dagtilbuddets minibusser.

    I Spiloppen har vi en række traditioner, som vi er stolte af og som vi værner om

    Når vi fordyber os i vores traditioner lægger vi vægt på, at de tilbagevendende aktiviteter går på tværs af huset med respekt for de forskellige alders -og udviklingstrin. For eksempel synger vi de samme sange til vores samlinger til jul, fastelavn, påske, æbleuge og så videre - det bringer fællesskabet i højsædet og det kommer særligt til udtryk, når vi alle, store som små, mødes og synger sammen i fællesrummet 

    Traditioner er vigtige for os, fordi de hjælper med at skabe stabilitet, fællesskab og identitet. Traditioner giver børnene noget at se frem til og skaber gode minder - derudover er det også en måde at videregive kultur og værdier. 

    Vores traditioner indebærer fastelavn, bedsteforælderkaffe, Royal Run, OL-uge, fodboldturnering, æbleuge, store bagedag og julefest