Gå til hovedindhold

Børnehuset Mælkevejen

Velkommen til Børnehuset Mælkevejen. Vi vægter en struktureret hverdag, hvilket er med til at skabe en ro og forudsigelighed for det enkelte barn.

  • Læs op

Indhold

    Velkommen til Børnehuset Mælkevejen. Vi vægter en struktureret hverdag, hvilket er med til at skabe en tryghed og forudsigelighed for det enkelte barn.

    I Mælkevejen ser vi omsorg og tryghed som en forudsætning for trivsel, udvikling og læring  

    Vi arbejder fokuseret med at skabe: 

    ·       Glade og sunde børn, der føler sig set og hørt for dem de er.

    ·       Robuste, livsduelige og kreative børn, som er rustet til fremtidens udfordringer. 

    ·       Børn der oplever medborgerskab og bruger det. 

    ·       Børn der deltager i og inkludere hinanden i fællesskaber, hvor vi hylder forskelligheder

    I dagligdagen har vi fokus på alt det der lykkedes - vi italesætter egne og hinandens ressourcer og vi møder børn, forældre og hinanden med positive forventninger. Vi arbejder på at organisere en overskuelig hverdag med plads til små fællesskaber og vi vægter, at børnene præsenteres for mange forskellige læringsmiljøer med nærværende og omsorgsfulde voksne. 

    Vi har en ressource-orienteret tilgang, hvor vi tilrettelægger den pædagogiske indsats efter det enkelte barns behov og udviklingspunkter. Hvert barn er et unikt individ, med hver deres nærmeste udviklingszone. 

    I Mælkevejen har vi mulighed for både at arbejde i små børnegrupper og at arbejde med det enkelte barn. Dette, så de har mulighed for at udvikle sig på forskellige platforme.  

    Vi vægter en struktureret hverdag, hvilket er med til at skabe tryghed og forudsigelighed for det enkelte barn. Dermed ikke sagt at der ikke er plads til impulsive aktiviteter og spontanitet, når muligheden byder sig og situationer opstår. 

     

     

     

    I Mælkevejen arbejder vi med aldersopdelte grupper på tværs af stuerne enkelte formiddage. Det betyder at vi rent fagligt og indretningsmæssigt bedre kan tage udgangspunkt i det enkelte barn og aldersgruppens behov. 

    Samtidig er de i aldersintegrerede grupper resten af tiden (bhv. 3-6 årige og vug. 0-3 årige). Her kan de små lærer af de ældre børn og de ældre børn kan få lov at agere rollemodel for de mindre børn. Det har vi god erfaring med at børnene trives i, og de lærer meget af hinanden.

    Vores hyggelige fællesrum er placeret i midten af huset og anvendes til mange fælles aktiviteter. Det er her vi åbner kl. 6.30 hver morgen med morgenmad til børnene, og en kop kaffe til de morgenfriske forældre. 

    Mælkevejen har nogle gode fysiske rammer tilpasset de enkelte aldersgrupper. Alle børn og voksne er tilknyttet en fast gruppe. På den måde sikre vi, at børnene oplever at være en del af et fast fællesskab på stuen, hvor der er plads til nærvær, fordybelse og tætte relationer både til personalet og de andre børn.

    Samtidig med de også oplever et andet fællesskab på tværs af stuerne, når vi har aldersopdelte grupper.

    Til hver stue er der tilhørende rum med et blødt underlag, som vi bruger rigtig meget, blandt andet til at styrke børnenes bevægelsesglæde. Det bruges også til f.eks.: samling, mindfulness, sanglege og andet.

    Vi har en stor legeplads, med mange små og hyggelige kroge og træer, hvor børnene kan udfolde sig og bruge kroppen i legen. Der er også gode muligheder for at lærer mere om naturen, der findes mange insekter og dyr henne ved træerne, som studeres nøje.

    Derudover har vores vuggestue sin egen lille separate, hyggelige legeplads, selvom de også besøger den store legeplads indimellem.

    I Mælkevejen har vi 55 glade og energiske børn fordelt på 3 stuer med fast tilknyttede voksne.

    Udover at skabe et trygt og omsorgsfuldt miljø for børn og voksne, ser vi det betydningsfuldt at grin, smil og sjov i leg er vigtige ingredienser for det gode børneliv.

    Vi bruger nærmiljøet meget, og tager gerne på ture til f.eks. byggelegepladsen eller byparken med børnene. Vi har også to ladcykler vi gerne bruger, så vi kan komme på nogle lidt længere ture med børnene.

    Vi har en fast dagsstruktur, så vi kan skabe trygge og forudsigelige rammer for børnene med nærværende voksne.

    Vi laver ugeplaner på stuerne, som vi deler på aula, så I kan følge med i jeres barns hverdag. Dette også for at I kan have berigende samtaler med jeres barn om deres oplevelser i institutionen.

    Traditioner

    Vi afholder to fester om året: en sommerfest og en julefest for børn, forældre, søskende og personale. Vi har også en bedsteforældredag.

    Et besøg i kirken, luciaoptog samt børnejulefrokost er en af de mange traditioner i december, som børnene hvert år kan se frem til.  

    Hvert år til sommerfesten viser de kommende skolebørn akrobatik frem for forældrene og vi synger også gerne alle sammen.

    Fødselsdage

    Barnets fødselsdag er en stor dag, og kan fejres på mange måder.  

    Du kan vælge at holde barnets dag i Mælkevejen, men vi vil også gerne besøge barnet hjemme. (besøg hjemme hos jer er dog først fra barnet starter i bhv.)

    Aftal med den enkelte stues personale hvordan du ønsker at afholde fødselsdagen. Forældre er meget velkomne til at deltage, hvis fødselsdagen er i Mælkevejen.  

    Vi står gerne til rådighed med mange gode forslag til hvad det kan give mening at servere til sådan en fødselsdag, hvis I ønsker at medbringe noget jeres barn kan dele ud.

    Vælger du at holde barnets fødselsdag udenfor Mælkevejen, vil vi bede om, at du ikke uddeler invitationer i Mælkevejen. Det kan være svært for børnene at forstå, hvorfor nogen er inviteret og andre ikke er. Vi arbejder altid med at inkludere alle børn, i stedet for at ekskludere nogle.

    I Børnehuset Mælkevejen har forældrene tilvalgt kostordning. Maden bliver leveret fra et køkken som Aarhus kommune har en aftale med, og som er en del af det fælles kommunale frokostmåltid. Forældrene vælger hvert andet år om kostordningen skal bevares, eller om børnene skal have madpakker med hjemmefra.  

    Børnene får en sund, nærende og varieret mad. Det fælles måltid er med til at danne og styrke børnefællesskaberne, skabe fælles rammer for hvordan man sidder ved bordet, fremme børnenes lyst til at spise og smage på ny og måske anderledes mad.

    Måltidet rummer mange pædagogiske muligheder for at fremme finmotorik, sansning, selvhjulpenhed, sprog, selvtillid, selvværd, koncentration og sociale kompetencer. 

    Børnene bliver inddraget i borddækningen og afrydningen, hvilket er med til at fremme dannelsen af børnene. 

    Børnene skal have en lille madpakke med til om eftermiddagen, som vi spiser ved 14-tiden.

    Vi stemmer om det

    Det er dig som forælder, der er med til at bestemme om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning eller om vi skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.

    Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

    I Mælkevejen er forældresamarbejdet, en del af kerneopgaven og vi prioriterer det gode samarbejde højt.

    Vi skal i samarbejde skabe et godt samspil mellem hjemmet og dagligdagen hos os. Jo bedre samarbejdet er, des mere positivt og trygt oplever børnene Mælkevejen. Det er vigtigt for os, at tage udgangspunkt i den enkelte families behov og livssituation. 

    Vi er af den opfattelse, at forældrene er verdensmestre på deres børn. Deler vi den unikke viden, vi hver især har, bliver vi sammen klogere på hvad der er vigtigst for børnene og hvad vi sammen kan gøre, for at fremme børnenes trivsel, udvikling og læring.

    I Mælkevejen er det vigtigt for os at have et tæt samarbejde med forældrerådet, da dette er med til at skabe et godt samarbejde mellem os og jer forældre, herunder sikre en god og tæt kommunikation og lydhørhed - altid med børnene i fokus. 

    Forældrene udtaler således om Mælkevejen: 

    • Der er altid tid til en snak med personalet ved aflevering/afhentning mht. barnets dag (og evt. udvikling) 
    • Der prioriteres et samarbejde på tværs af huset, så børn og personale har kendskab til hinanden på tværs og der arbejdes specifikt med indkøring, når der skal skiftes stue 
    • Vi er trygge og glade for personalet i Mælkevejen og har tillid til at de passer rigtig godt på mit barn 
    • I Mælkevejen arbejdes der med det mål at videreformidle, hvad børnene laver gennem aula, ugeplaner og billeder. Vi har derfor mulighed for at følge med og samtidig samtale med barnet om dets hverdag. Et tæt samarbejde med forældrerådet prioriteres højt, og indebærer bl.a. aktiv deltagelse i planlægning og afholdelse af sociale arrangementer i Mælkevejen. Forældrerådet bidrager og holdes generelt orienteret om stort og småt i forhold til hverdagen i Mælkevejen. 
    • Forældre har mulighed for gennem forældrerådet at præge hverdagen for deres barn/børn, samt komme med input og konstruktiv kritik i forhold børnenes hverdag i mælkevejen.  
    • Der er en dejlig atmosfære og man bliver altid mødt med varme og et smil

    Få indflydelse på hverdagen

    I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

    Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

     

    Dit barns udvikling og trivsel er rigtig vigtig for os. Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik.

    Vi følger Tilst dagtilbuds læreplan, og forholder os altid til den nyeste viden indenfor det pædagogiske felt. Dette for at vi sikrer både det enkelte barns udvikling og trivsel, men også trivsel i gruppen som helhed.

    Når barnet starter i Mælkevejen er det rigtig vigtigt at få en god start, både for barnet og forældre. Det vil ofte være en stor forandring for forældre at aflevere barnet i enten vuggestue eller børnehave, også selv om barnet og forældre er vant til huset og personalet.

    Vi anbefaler derfor altid, at forældre investerer tid til en god og tryg indkøring. Vi har gode erfaringer med at barn og forældre kommer på for besøg, for derved at få en fornemmelse af Mælkevejen og personalet er altid villige til at fortælle og svare på spørgsmål.

    For at være sikker på at personalet har tid nok, anbefales det at aftale et tidspunkt inden besøget. Vi tilbyder ligeledes et formøde, hvor personalet fortæller om livet i Mælkevejen og vores daglige struktur. Vi vil også rigtig gerne høre om jeres barn. 

     

    IIndkøring af et vuggestuebarn, skal forventes at tage tid, da de skal lære stedet, børnene og de voksne at kende, så de kan være trygge ved de nye omgivelser. Sæt gerne nogle uger af som forældre til at kunne hjælpe jeres barn godt på vej ind i institutionslivet. Kontakt altid gerne personalet med stort og småt I kan undre jer over under en indkøring, da jeres børn også mærker hvis I som forældre ikke er helt sikre/trygge ved opstarten.

     

    Det er selvfølgelig forskelligt for det enkelte barn, hvor lang tid der går, før de er trygge. Det nærmere forløb aftales med stuen, hvor personalet rigtig gerne vil hjælpe og guide nye forældre og børn til den allerbedste indkøring på tryggeste vis

    Det aftales med den enkelte stue, hvordan indkøring af barnet kan foregå mest hensigtsmæssig i forhold det enkelte barn samt familien.

    Barnet bliver tilknyttet en af børnehavegrupperne og får en primær voksen, som vil guide familien til en tryg og god start i Mælkevejen.

    Det er vigtigt, at der er et tæt samarbejde med ærlig dialog mellem forældre og institutionen i hverdagen således, at vi sammen kan give børnene en tryg og varm hverdag i Mælkevejen. 

    Sidst opdateret: 4. februar 2024

    Evaluering af læreplan 2022