Gå til hovedindhold

Livstræet (satelitten)

I Livstræet ser vi omsorg og tryghed som en forudsætning for trivsel, udvikling, læring og dannelse.

  • Læs op

Indhold

    I Livstræet ser vi omsorg og tryghed som en forudsætning for trivsel, udvikling, læring og dannelse.

    Fokus på barnets udvikling og trivsel:

    Hos os møder barnet en nærværende og anerkendende voksen. Desuden vægtes struktur og genkendelighed i hverdagen for at skabe ro og tryghed for det enkelte barn.

    Alle børn er forskellige. Derfor tilrettelægger vi den pædagogiske indsats i hverdagen efter det enkelte barns behov og prioriterer at skabe små udviklende læringsmiljøer for alle børn. Læringsmiljøer skaber vi gennem leg, planlagte og spontane aktiviteter samt hverdagens rutiner.

    Fællesskab:

    I Livstræet bliver dit barn en del af et fællesskab, hvor vi drager omsorg for hinanden. I tillæg til at se det enkelte barns behov, er vi optaget af at indgå i og skabe stærke børnefællesskaber. Vi møder børn, forældre og hinanden med positive forventninger. Vi ønsker os en åben dialog og et gensidigt samarbejde med forældre.

    Livstræet er en integreret 0-6 års institution der åbnede 16.september 2023.

     

    Livstræet kan rumme 96 børn fordelt på 2 forskudte plan. På 1. plan er der plads til 3 vuggestuegrupper med ca. 12 børn i hver gruppe. På 2. plan bliver der 3 børnehavegrupper med 20 børn i hver gruppe.

    Arkitektonisk har vi prioriteret fordybelse og nærvær for børn og voksne.

    Livstræet er et hus med skønne faciliteter, både inde og ude. Liv, fællesskab, nærvær og tryghed vil kendetegne hverdagen for børn, forældre og medarbejdere. 

    I Livstræet har vi gode fysiske rammer, som er tilpasset de enkelte børn. Alle børn og voksne er tilknyttet en fast gruppe. På den måde sikrer vi, at børnene oplever en overskuelig hverdag, hvor der er plads til nærvær, fordybelse og tætte relationer til personalet og de andre børn. 

    Hver stue er opdelt med 2 rum, på den måde har vi store muligheder for at skabe rum for leg, læring og udvikling i mindre fællesskaber. Udover at skabe et trygt og omsorgsfuldt miljø for børn og voksne, mener vi at humor og det at have det sjovt sammen, er vigtige ingredienser for det gode børneliv.

     

    I huset har vi et fælles krea-rum, hvor der blandt andet er plads til at klippe klistre, male og andre fordybelsesaktiviteter.

    Derudover har vi et fælles motorikrum, hvor børnene f.eks. kan tumle, lege med puder og bolde, gå/kravle på motorikbaner og hoppe på en mini-airtrack.

    Vi har en stor legeplads, med mange små og hyggelige kroge, træer og bakker, hvor børnene kan udfolde sig og bruge kroppen i legen. Vi har desuden en rutschebane, stor sandkasse, gynger og scootere.

     

     

     

    Hverdagen

    kl. 6.30-7.30 spiser vi morgenmad i fællesrummet.

    Kl. 7.30-9.00 fordeler vi os på stuerne

    kl. 9.00-9.30 er der samling på alle stuerne, hvor vi serverer frugt, taler om hvem der er kommet og synger en sang.

    Kl. 9.30-10.30 har vi aktiviteter i små grupper.

    Kl. 10.30-11.15 spiser vi frokost på stuerne.

    Kl. 11.15-12.00 leger vi og putter børnene.

    Kl. 12.00-14.00 sover de fleste børn.

    Kl. 14.00 tilbydes børnene eftermiddagsmad, efterhånden som de vågner.

    Kl. 15.00 er der, efter madpakken, leg enten ude eller inde. Der kan være aktiviteter som f.eks. højtlæsning, samling af puslespil, leg med modellervoks osv.

    Kl. 17.00 lukker vuggestuen. Fredage kl. 16.30.

     

     

    Traditioner 

    Vi har forskellige traditioner i Livstræet, som følger årets gang og forskellige højtider.

      

    Fødselsdage: 

    Når dit barn har fødselsdag, må det gerne have en snack med og dele ud til samlingen kl. 9. Det kunne f.eks. være udskåret frugt, boller, figenstænger eller lignende. Forældre er velkomne. 

    Vi er ikke en sukkerfri institution, men vi opfordrer til, at det ikke kun er slik og kager der serveres til fødselsdag.

     

     

    Om søvn og hvilestund i Livstræet

    I Livstræet, såvel som i hele Tilst dagtilbud, arbejder vi ud fra barnets nærmeste udviklingszone. Dette betyder kort fortalt, at alle børn skal opleve, at deres evner og overskud passer til dagens krav og struktur. På denne måde kan hvert enkelt barn suge til sig og øve sig i nye færdigheder i deres eget tempo. Selvfølgelig hele tiden understøttet af voksne som opmuntrer, deltager og sætter rammer, hvilket giver det enkelte barn optimale muligheder for at udforske sig selv og sin omverden. En vigtig forudsætning for at kunne trives og være i en god udvikling er, at man er veludhvilet og har fået tilstrækkeligt gode ”pauser” i løbet af dagen, hvor man er helt tryg og afslappet – og for de mindstes vedkommende har været i dyb, uforstyrret søvn.

     

    Som I alle andre institutioner, sover vuggestuebørnene til middag. I Livstræet sover eller hviler ALLE børn og voksne i børnehaven også - i mindst en halv time hver dag.  

    Hvilestunden er i dag en fast, velovervejet og højt prioriteret del af både vuggestuens og børnehavens daglige struktur. Hver dag efter frokost gøres klar til hvilestund og/eller middagslur. I Vuggestuen betyder det, at de fleste børn har haft en hyggestund på puslebordet og er blevet puttet af en voksen, så de sover senest 12.00. Undtaget er selvfølgelig de vuggestuebørn, som sover flere gange om dagen. De er typisk vågne i dette tidsrum, og nyder at have det hele lidt for sig selv, sammen med en voksen.

    I børnehavegrupperne rydder de op efter frokosten, er på toilettet, de mindste får en ren ble, og der er tid til at komme ned i arousal med faste aktiviteter som at tegne en tegning, kigge i en bog eller bare ligge på sin plads og kigge på, at de andre finder ro – alt efter hvad der fungerer bedst for det enkelte barn. Omkring klokken 12.00 har alle fundet deres (faste) pladser på liggeunderlag på gulvet, stille musik er blevet tændt, de voksne lister roligt rundt og lægger tæpper hen over de børn der har behov, stryger en hånd ned ad ryggen på dem der har gavn af det, og til sidst lægger de sig også ned. Herefter er der ro i 30 minutter. De børn der trænger til det, falder i søvn og får lov at sove videre, når børn og voksne lister ud og gør sig klar til en tur på legepladsen.

    Børn i vuggestue- og børnehavealderen er i konstant udvikling. Deres kroppe og ikke mindst hjerner vokser og udvikler sig hele tiden! Fra forskning på disse områder ved vi, at områderne i hjernen udvikler sig i en bestemt rækkefølge, og vi ved, at det er af afgørende betydning for børns trivsel, at vi som voksne husker at skabe masser af stunder i løbet af dagen, hvor krop og hjerne kan ”lade op”.

    Helt kort fortalt, forstår man i nyere forskning hjernens udvikling i tre trin. Disse tre trin (også kaldet Den treenige hjerne), består af:

    1: Den Autonome del/ Krybdyrshjernen, 2: Den limbiske del/ Følehjernen og 3: Den kognitive del/ Tænkehjernen.

    Vi har alle brug for mange gange om dagen at komme ud af Tænkehjernen og ned i Krybdyrshjernen. Det er her, i den autonome del af vores hjerne, at vi får aktiveret det der så fint hedder det parasympatiske nervesystem. Når det parasympatiske nervesystem er aktivt (og har ro til at være det fordi vores tænkehjerne holder pause) lades vores mentale og fysiske batterier op. Det parasympatiske nervesystem er det helt tidlige stadium af vores hjernes udvikling og det er her vi som mennesker får balance i vores nervesystem gennem dyb og rolig vejrtrækning, rolig musik og evt. beroligende berøring fra en voksen. Når børnene hver dag gives de bedst mulige rammer for at ”træne deres afslapningsmuskler”, bliver det nemmere og hurtigere at falde til ro. Det at kunne slappe af og være i ro sammen med andre, er en rigtig god kompetence at have med sig videre i livet. Efter hvilestunden har vi kræfter og overskud til en dejlig eftermiddag sammen, fuld af leg og udfordringer vi kan vokse af!

    -          Til de interesserede, er der her links til to artikler om emnet, og hvis nogen bliver nysgerrige på mere teori om emnet, kan de kontakte personalet.

    https://www.fagbladetfoa.dk/Artikler/2016/11/18/Ekspert-Soevn-er-afgoerende-for-boerns-indlaering

    https://vafo.dk/artikel/b%C3%B8rn-skal-have-lov-til-at-sove-om-dagen-2016-11-19

     

    Vi voksne vil som altid gerne indgå i dialog med jer om hvordan hvilestunden bliver bedst mulig for netop jeres barn.

     

     

     

    I Livstræet har forældrene tilvalgt kostordning. Maden bliver leveret fra et køkken som Århus kommune har en aftale med og som er en del af det fælles kommunale frokostmåltid. Forældrene vælger hvert andet år om kostordningen skal bevares, eller om børnene skal have madpakker med hjemmefra.  

    Børnene får en sund, nærende og varieret mad. Det fælles måltid er med til at danne og styrke børnefællesskaberne, skabe fælles rammer for hvordan man sidder ved bordet, fremme børnenes lyst til at spise og smage på nyt og måske anderledes mad. Samtidig sikres alle børn et sundt og nærende måltid dagligt.

    Måltidet rummer mange pædagogiske muligheder for at fremme finmotorik, sansning, selvhjulpenhed, 

    sprog, selvtillid, selvværd, koncentration og sociale kompetencer. 

    I Livstræet er forældresamarbejdet en vigtig del af kerneopgaven. Vi skal i samarbejde skabe et godt samspil mellem hjemmet og dagligdagen hos os. Jo bedre samarbejdet er, des mere positivt og trygt oplever børnene Livstræet. Det er vigtigt for os at tage udgangspunkt i den enkelte families behov og livssituation. 

    Vi er af den opfattelse, at forældrene er verdensmestre på deres børn. Deler vi den unikke viden, vi hver især har, bliver vi sammen klogere på hvad, der er vigtigst for det enkelte barn og hvad vi sammen kan gøre for, at fremme barnets trivsel, udvikling, læring og dannelse. I Livstræet er et tæt samarbejde med forældrerådet vigtigt, da det er med til at skabe et godt samarbejde mellem os personale og jer forældre. Herunder sikres en god og tæt kommunikation og lydhørhed - altid med børnene i fokus. 

     

    Udover den daglige dialog, når I henter og afleverer jeres barn, vil I løbende blive tilbudt individuelle samtaler; en 3-6 måneders samtale efter at jeres barn er startet i Livstræet, en overleveringssamtale, når jeres barn flytter fra vuggestuen til børnehaven og igen inden jeres barn starter i skole.

    Derudover er der mulighed for en samtale, hvis behovet skulle opstå.

    Som forældre vil I også kunne følge med i, hvad jeres børn laver i dagligdagen via Aula, hvor der bliver lagt nyheder og billeder op.

    Hvis man som forældre har noget man undrer sig over, noget man gerne så blev gjort anderledes eller bare ris/ros generelt, så er I velkomne til at henvende jer til personalet. Vi er altid lydhøre overfor det, I kommer med og gennem dialog kan vi blive bedre sammen.

    At være ny i Livstræet

    Når jeres barn starter i Livstræet er det rigtig vigtigt at få en god begyndelse, både for barnet og forældrene.

    Vi har gode erfaringer med at både barn og forældre kommer på før besøg, så i ser og får en fornemmelse af Livstræet.

    Vi tilbyder ligeledes et formøde hvor personalet fortæller om dagligdagen i Livstræet samt tilknytningsfasens forløb. Vi vil ligeledes rigtig gerne høre om jeres barn.

     

    Tilknytningsfasen:

    Når dit/jeres barn begynder i Livstræet, er det rigtig godt, at der er god tid til at opbygge tilknytningen til personalet. Opstarten i vuggestue er ofte barnets første adskillelse fra forældrene. Vi anbefaler derfor at i investerer tid til tilknytningsfasen. Det forventes at tilknytningsfasen tager omkring 14 dage. Dette er selvfølgelig afhængig af det enkelte barns behov.  Børn er meget forskellige, og derfor er der også stor forskel på, hvor hurtigt de knytter sig til de nye omgivelser og voksne.

    Det er forventeligt, at der kommer en reaktion fra barnet på at starte i institution. Nogle børn vænner sig hurtigt til den nye situation, mens andre kan have brug for lidt længere tid.

    Vi bestræber os i alle tilfælde på at give dit/jeres barn en tryg start i vuggestuen. Vi står selvfølgelig til rådighed, hvis du/I har spørgsmål.

     

     

    Aflevering/ afhentning:

    Vi ved at det som forældre, kan det være svært at aflevere sit barn til andre voksne, særligt hvis barnet er ked af det. Vi kan ikke forhindre at barnet græder, men vi forsøger at give barnet den trøst og omsorg det har brug for. Oftest stopper gråden ganske hurtigt efter forældrene er gået. I er som forældre altid velkommen til at ringe og høre, hvordan det går.

    Når barnet møder i Livstræet om morgenen er det vigtigt at i krydser barnet ind på vores skærm, der hænger i hver garderobe. Ligeledes at i får krydset ud når i henter barnet. Det er desuden vigtigt at i støtter jeres barn i at sige goddag og farvel til en voksen fra barnets stue. Samtidig vil barnet få en oplevelse af, at det er værdifuldt og bliver set.

     Vi har erfaringer med, hvor vigtigt det er for jeres barn at i som forældre er mentalt tilstede når i afleverer/afhenter jeres barn. Derfor anbefaler vi at i lader jeres mobiltelefon ligge i lommen eller i bilen, når i træder ind i Livstræet.

     

    Skiftetøj:

    I Livstræet har hvert barn en garderobe samt en kasse, der er over garderoben.

    Vi øver børnene i at blive selvhjulpne til at tage tøj af og på. Når vi øver selvhjulpenhed med børnene, forstår vi det som at vi skaber rammerne for at hvert enkelt barn kan få erfaring med at lykkes. Vælg derfor gerne noget der er let for dit/jeres barn at tage af og på. F.eks. er det en god idé at vælge sko med velcro eller andet, som er nemt at håndtere for barnet. På den måde er i som forældre også med til at skabe mulighed, for at jeres barn oplever at lykkes.

     

    Ligesom årstiderne skifter, skal tøjet i garderoben løbende skriftes, så det er tilpasset vejr og årstid. Der vil i forårs- og efterårssæsonen være brug for tøj til både kolde og varme dage.

     

     

     

    Her finder I en opsamling på det hidtidige tilsyn i Livstræet Tilst dagtilbud. Opsamlingen er udarbejdet af dagtilbudsledelsen og en konsulent fra Børn og Unges forvaltning og er en del af det samlede arbejde med vurderingen af kvaliteten i Aarhus Kommunes dagtilbud. Opsamlingen redegør for arbejdet med kvaliteten i dagtilbuddet. Det næste uvildige tilsyn gennemføres i perioden Januar 2024 - Juli 2024. Der arbejdes og føres løbende tilsyn med kvaliteten i dagtilbuddet i ledelseslinjen.

    Sidst opdateret: 26. april 2024